Soorten verf en lak

Schilderen is een van de manieren om het in en om je huis weer snel mooi te maken. Er zijn verschillende soorten verfsoorten welke je hiervoor kunt gebruiken. Het is natuurlijk belangrijk welke verf je op welk materiaal gaat gebruiken. Het is belangrijk om te weten om welke ondergrond het gaat. Metaal, hout, beton, pleisterwerk, steen, kunststof en beton vragen allemaal om een andere soort verf of lak. Elke ondergrond heeft zijn eigen eigenschappen waar de verf op moet zijn afgestemd. Je hebt keuze uit verschillende soorten lakken met een hoogglans of een zijdeglans bijvoorbeeld. De levensduur van de verschillende verfsystemen zijn vaak onbeperkt als er maar geen beschadiging of slijtage optreedt.

Lak is een verzamelnaam voor alle glanzende verven en vernis soorten welke door verdamping van een oplosmiddel opdrogen. Lakken en verven worden in verschillende materialen verwerkt. Denk hierbij aan oplosmiddelen, pigmenten, bindmiddelen en additieven. Er zijn ook water verdunbare verven, zoals acrylverf en alkydverf welke je moet verdunnen met een oplosmiddel (denk aan terpentine).

De grondverf is de basis

Het is belangrijk om een goede hechting of dekking te krijgen. Hiervoor kun je een grondverf of een primer gebruiken. Een grondlaag of een primer heeft de eigenschap dat de afwerkverf niet heeft of in ieder geval in een mindere mate. Een primer of een grondlaag is van groot en ook essentieel belang om een goed schilderwerk te krijgen. Het is belangrijk om de zuiging van de ondergrond weg te nemen en om de afwerkverf een betere hechting te geven. Ee primer verhindert ook dat er mogelijk vuile deeltjes van de ondergrond in de afwerking kunnen doordringen. Bij een metalen ondergrond is het belangrijk om een metaalgrondverf of een roestwerende menie te gebruiken.

Een primer speciaal voor muren

Als je een muur gaat schilderen van onbehandelde stenen of van beton dan is het belangrijk om een goede primer aan te brengen. Doe je dit niet dan zal de verf de muur in gezogen worden. Een muur is zeer poreus en kan niets anders doen. Een primer is te gebruiken voor gipsplaten, bakstenen, pleisterwerk en beton. De primer zorgt er ook voor dat nicotine, keukenvet en viltstifttekeningen van je kinderen niet doortrekken in de muur. Een primer zal het onzichtbaar maken.

– Alkydverf

Dit is een synthetische verf welke geschikt is om binnen en buiten te gebruiken. Het is voor de helft ongeveer op een terpentinebasis en is ook te verdunnen met terpentine. Het hecht niet op een acrylverf en is in een hoogglans en een zijdeglans te verkrijgen. Je kunt de alkydverf na 16 uur overschilderen.
Een professionele schilder werkt vaak met een aklydverf om een goed eindresultaat te krijgen. De voorlaatste laag wordt met vijftig procent eind lak en vijftig procent grondverf geschilder. Reinig hierna alle kwasten met terpentine.

Alkydhars is een verfsoort welke is verwerkt na een periode vergelen. Het bindmiddel gaat verkleuren door lichtgebrek of door UV stralen. Het is te herkennen aan de licht- en de schaduwzijden van meubels en ook bij kasten en deurkozijnen. Het heeft een hoog dekkend vermogen.

– Acrylverf

Deze verf wordt gebruik voor binnen in je woning en is buiten beperkt te gebruiken. Het heeft een levensduur van ongeveer 4 jaren. Het heeft een 10 procent terpentine basis en is met water te verdunnen. Na 8 uren is de verf overschilderbaar. Het is slim om dunne lagen te gebruiken en aan te brengen.
Het grote voordeel is dat deze verf te mengen is met water. Je ruikt dus geen oplosmiddelen. Het droogt snel en het vergeelt niet. Het moet wel snel precies aangebracht worden. Je moet de verf aanbrengen met een temperatuur tussen de 8 graden Celcius en 25 graden Celcius. Reinig de kwasten met water en zeep.

– Overschilderen

Acrylverf kun je wel over alydverf schilderen als je het geschuurd hebt. Andersom is dit niet mogelijk. Het is belangrijk om acrylverf te gebruiken als de ondergrond dus ook alcrylverf is.Als je terug wilt naar alkydverf dan moet je de hele laag verf weghalen van acrylverf. Je moet het dan afbranden of afsteken en afschuren.

– Latexverf

De naam is in de jaren 40 ontstaan voor verf met een latex emulsie. Het is een soort vloeibare rubber. Latex is een natuurproduct van origine en komt uit de rubberboom in Brazilië. Het sap wordt gebruik tom er latexverf van te maken. De latexverf is een synthetische variant van het vloeibare rubber en de verf.

– Beitsen

Een heldere beits zorgt ervoor dat het houtoppervlakte kleurig wordt zonder de houtstructuur af te sluiten. De houtnerven blijven zichtbaar en laten het hout ook ademen.
Een dekkende beits zorgt dat het houtoppervlakte niet meer zichtbaar is en het oppervlakte goed beschermd is. Ze kunnen in verschillende kleuren verkregen worden en door een mengmachine op de juiste kleur gemengd worden.

– Blanke lak

Een blanke lak helpt om het hout te beschermen tegen ultraviolet licht. De bescherming is vaak aan de bovenkant voldoende. Je kunt de laag ook aan de onderkant aanbrengen om zo het materiaal ook tegen vocht van de onderkant te beschermen. Parketlak en traplak is de sterkste soort lak wel je kunt krijgen.

De kleur op de mengmachine

De mengmachine zorgt ervoor dat de kleurnuances zeer klein worden. het mengen gebeurt op basis van een aantal basiskleuren waarbij pigmentpasta’s gevoegd worden. Het mengen van een basiskleur met pigmentpasta zorgt uiteindelijk voor de juiste kleur.

Oplosmiddelen

Deze middelen zijn er voor om verven en vernissen op te lossen en ook te verdunnen. het oplosmiddel wordt nog vaak gebruikt bij verf voor op hout en hout oppervlakten. De oplosmiddelen verdampen gemakkelijk en kunnen schadelijk zijn voor het milieu en ook voor de mens. Oplosmiddelen zijn onder andere alcohol, aceton, terpentine, wasbenzine en thinner. Water wordt bij acrylverf als oplosmiddel gebruikt.

Oude lagen opnieuw overschilderen

Als je een oude verflaag gaat overschilderen dan moet je eerst weten welke verf gebruikt is voor de oude laag. Heb je nog dezelfde verf dan kun je de oude verf opschuren en de slechte plekken repareren om het daarna weer af te maken met dezelfde verf. Is de verf van een ander materiaal dan kun je het beste gebruik maken van een brander en de oude verflaag verwijderen.

– De verfstripper

Een verfstripper is ook wel een heteluchtpistool. Je kunt het gebruiken om een oude verflaag weg te halen. Door de hitte zal de oude verflaag gaan blazen en kun je deze redelijk gemakkelijk weghalen met een plamuurmes of met een verfkrabber. Het is belangrijk om de oude en gesmolten verfdampen niet in te ademen.

– Afbijtmiddelen

Een afbijtmiddel wordt gebruikt als je de oude verf niet kunt afbranden. Het is zeer doeltreffend bij synthetische verven. Bij acrylverven werkt het minder goed. Het afbijtmiddel kan meerdere lagen verf in een keer verwijderen. Het is een effectieve manier om de verf van het hout of de andere ondergrond af te halen. Pas op dat het materiaal niet op je huid of op je kleren terecht komt. Draag daarom beschermende kleding. Maak alles snel schoon nadat het afbijtmiddel zijn werk heeft gedaan. Zorg ervoor dat er geen kinderen en ook geen huisdieren in de buurt zijn.

– Plamuur en vulmiddelen

Schade, gaten en scheuren kun jet met plamuur of vulmiddelen weer repareren. Het is mogelijk om te kiezen voor een elastisch vulmiddel, maar ook voor een normale plamuur. Een scheur moet je eerst goed uitkrabben en schoonmaken. Hierna kun je hem gaan vullen. Laat het plamuur eerst goed drogen om het daarna af te schuren en te schilderen.

– Kit

Er zijn verschillende soorten kit. Er zijn soorten welke je over kunt schilderen en sommige ook niet. Sommige zijn resistent tegen vocht en ander weer niet. Sommige zijn flexibel en anderen ook niet. Het is goed om de juiste kit te gebruiken op de juiste ondergrond. Kit zorgt ervoor dat je gaten en kieren gemakkelijk en goed kunt opvullen. Hierna kun je het goed en netjes afwerken.

– Schilderstape

Wil je tape gebruiken dan is het slim om de juiste schildertape te gebruiken. Je kunt het in een blauwe of groene versie verkrijgen. Je kunt het aanbrengen voordat jet gaat schilderen. Als je klaar bent met schilderen dan haal je het ook direct weg. Het helpt je om ervoor te zorgen dat je geen verf van de ruiten af hoeft te schrapen.

Wil je tape gebruiken, neem dan goede schilderstape, het is meestal blauw of groen van kleur. Breng het aan in korte en overlappende stroken, druk stevig langs de rand om een scherpe lijn te garanderen. Het beste is de tape meteen na het schilderen te verwijderen. Nog voordat de verf volledig droog is om afbrokkelende verfresten te vermijden. Als de verf droog is trek je de schilderstape gelijkmatig van het oppervlak onder een hoek van 30°-45°. Als bij het verwijderen van de tape toch de verf gaat kartelen, snij dan de tape aan de verfzijde lichtjes in met een scherp hobbymes.

Speciale soorten verf

Enkele andere speciale soorten verf zijn:

Speciale muurverf voor de vochtige ruimtes

Om vooral bij de enkel steens muren, schimmel en rotten tegen te gaan:

 1. Magnetische verfsoorten
  Verf met enkele metaaldeeltjes, waarop je de magneetjes kan bevestigen om notities of memo’s te schrijven.
 2. Schoolbordenverf soorten
  Waarop je met het krijt kunt tekenen of juist kunt schrijven.
 3. Lichtgevende verfsoorten
  Neemt licht op en het geeft dit in het donker ook weer af. Na enige tijd neemt het lichtgevende effect af. Het kan dan na opnieuw aanlichten weer op gaan gloeien.
 4. Spuitbus verfsoorten
  Lak wat uit een spuitbus komt om op hout, metaal, steen of andere ondergronden gespoten te worden.